10 criteria voor een goede bureaustoel

Een comfortabele bureaustoel is een absolute must als je regelmatig achter een bureau werkt. Bureaustoelen zijn er in allerlei soorten en maten en ook de prijzen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Het is dan ook niet gek dat een zoektocht naar de juiste stoel erg lastig kan zijn. Er spelen een hoop factoren mee welke een stoel kwalitatief ‘goed’ of juist ‘minder goed’ maken.

 

Om te beginnen is het handig om te weten wat het verschil tussen een normale bureaustoel en een ergonomische bureaustoel is. Zo heeft een normale bureaustoel vaak slechts twee rugposities, en kun je de stoel verder alleen in de hoogte verstellen. Bij een ergonomische bureaustoel is er veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het verstellen van de armsteunen. Er is bij ergonomische bureaustoelen veel meer beweegvrijheid om de stoel speciaal op jouw specifieke wensen af te stemmen.

 

Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe bureaustoel, wees je er dan van bewust dat hij niet alleen lekker moet zitten. Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je op kunt letten. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij vast 10 criteria voor je opgesteld.

 

Punt 1: de juiste basis

Hoe logisch het misschien ook klinkt: een goede basis is essentieel. Het advies is dan ook om een bureaustoel aan te schaffen met vijf wieltjes. Dit zorgt voor meer stabiliteit en bewegingsmogelijkheden. Let daarbij ook op de hardheid van de wieltjes. Zo zijn de wieltjes die standaard worden geleverd vaak erg hard en dat is nu net wat je op een zachte ondergrond wilt vermijden. Met harde wieltjes op een zachte vloer is de kans op schade eenstuk groter dan met zachte wieltjes.

 

Punt 2: een instelbare rugleuning

Het is belangrijk om een stoel te hebben waarbij je de rugleuning volledig naar wens kunt instellen. Je kunt hiermee het zitcomfort optimaliseren. Bij een stoel met een goede instelbaarheid, kun je de rugleuning aanpassen aan de vorm en de stand van de rug. Je voorkomt hiermee dat je na een lange werkdag een verkeerde lichaamshouding aanneemt.

 

Punt 3: een kantelbare rugleuning

De kantelbare rugleuning zorgt ervoor dat je de rug af en toe iets kunt oprekken. Het beste is dan ook om de rugleuning niet vast te zetten, maar de veerkracht zo in te stellen dat de rugleuning met jou meebeweegt. Deze flexibiliteit is een belangrijk onderdeel van het comfort van de bureaustoel.

 

Punt 4: kwaliteit stofferingen bekleding

Om te voorkomen dat je na een korte periode al op een houten plank zit, is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de stof en de bekleding. Kies je bijvoorbeeld voor een stoffen bureaustoel, of spreekt een leren stoel je juist meer aan? Het advies is om tijdens het proefzitten te vragen naar de verschillen in kwaliteit. Zo weet je zeker dat je de juiste afwegingen maakt over de levensduur van jouw nieuwe bureaustoel.

 

Punt 5: vervangbare onderdelen

Er zijn bureaustoelen die je niet kunt repareren als er iets kapotgaat. Dit komt omdat deze stoel dan geen vervangbare onderdelen heeft. Om te voorkomen dat je een stoel na een korte periode weg kunt gooien, adviseren wij om tijdens de zoektocht rekening te houden met een bureaustoel waarbij je onderdelen, zoals een armsteun of een wieltje, kunt vervangen.

 

Punt 6: de verstelbare neksteun

De neksteun is een belangrijk onderdeel van de bureaustoel. Dit accessoire zorgt ervoor dat je gezond en ergonomisch kunt zitten. Je kunt het zien als een verlengstuk van de rugleuning; het ondersteunt de nek wervels en zorgt voor ontspanning in de nek- en schouderspieren. Het is zeer belangrijk om de neksteun in hoogte te kunnen verstellen, zodat de rug en de nek de juiste ondersteuning krijgen.

 

Punt 7: verstelbare armsteunen

Ook bij de armsteunen dienen verstelbaar te zijn. Let er hierbij op dat je armen een hoek van ongeveer 90 graden maken en dat je ontspannen in de stoel zit. Zorg ervoor dat de armsteunen dezelfde hoogte hebben als het bureaublad waaraan je werkt, zodat je onderarmen gedeeltelijk op het bureau kunnen leunen. Als laatst is het belangrijk dat de breedte van de armsteunen zo zijn ingesteld dat de ellebogen vlak langs het lichaam blijven.

 

Punt 8: de zitting moet passen bij de lichaamslengte

De zitting van de bureaustoel moet afgestemd zijn op jouw persoonlijke lichaamslengte. Als de zitting van de stoel bijvoorbeeld te smal is, kunnen de juiste rugleuning of de armsteunen de belasting van het lichaam niet goed wegnemen. Men is vaak geneigd om wat voorover te hangen, maar dit is niet goed voor de houding van het lichaam.

 

Punt 9: kies een bureaustoel bij het type werk

Voor elke (werk)situatie is er een passende bureaustoel. Mocht je een baan hebben waarbij je bijna de hele dag op een bureaustoel zit, is het geen gek idee om een 24-uurstoel te overwegen. Deze bureaustoelen zijn echt gericht op mensen die bij hun baan heel lang moeten zitten. Het comfort is bij deze stoelen nog iets aangenamer dan bij eengemiddelde andere bureaustoel.

 

Punt 10: test de bureaustoel goed

Het is echt ontzettend belangrijk om een bureaustoel goed te testen voordat je hem aanschaft. Je doet deze aankoop immers niet iedere week en het is zonde als hij achteraf toch niet goed zit of binnen een zeer korte tijd kapotgaat. Ons advies is dan ook om echt even tijd vrij te maken en op verschillende stoelen te gaan proefzitten.

Bekijk meer Flex Projects

Bekijk al onze producten
Get in touch

Geïnteresseerd in wat
we voor jou kunnen betekenen?